
Sommer og sol gir livskraftig mat
Friske norske jordbær er i sesong nå. De er søte og gode, og har mere smak enn de som finnes i butikken resten av året.
Jordsmonn, sollys, vannkvalitet vekstforhold/tid er avgjørende for kvaliteten. Sola gir oss energi og denne energien overføres til plantene som igjen blir maten vår.
Den beste energien og livskraften finner vi i plantene så lenge de får vokse i sitt rette element. Rett etter innhøsting/ plukking er f.eks eplenes kvalitet på topp og så avgjør prosessene videre hvor mye av denne livskraften som blir ivaretatt. Lite bearbeidet mat er best i denne sammenhengen.
Å kutte opp, presse, tørke, varme opp, tilføre tilsetningsstoffer (E nr.) av kosmetiske årsaker eller for å øke holdbarheten kan forringe den ernæringsmessige kvaliteten på råvarene.
Friske norske bær i sesong
Så enkelt kan rørte bær gjøres
- 2 kg renset jordbær, bringebær eller andre bær.
- Del eller knus bærene dersom de er store.
- 1 pose frysepulver som inneholder fruktpektin. Hjelper til så syltetøyet ikke blir for flytende.
- ½- 1 kg sukker. Det er viktig å blande sukkeret med frysepulveret. Følg ellers bruksanvisningen på posen.
Oppbevares i fryseposer, plastbokser med lokk og/eller glass med lokk. Fryses straks. Etter opptining holder de rørte bærene seg i 3-4 dager i kjøleskap.