menu222x

 

 

Hvem er du , og hvem vil du være?

Det er alltid  bra å stoppe opp og tenke seg litt om. Forskningen gir deg muligheten til å reflektere over hvilken type forbruker du er. Passer du inn i en eller flere av de fem gruppene? Hva bryr du deg mest om, og har du tenkt på hvorfor/når det ble sånn?

 Tilbudsjegeren er mest opptatt av at maten skal være billig og enkel å tilberede. De er ikke spesielt interessert i matlaging og spiser mye ferdigmat. De kjøper gjerne mat fra «ukurant- disken»

De unge og matinteresserte som velger ukurante frukt og grønnsaker oftere enn de i de andre gruppene. I denne gruppen finner vi flest kvinner. De er opptatt av det sosiale aspektet rundt et måltid, men planlegger lite og derfor blir en del mat kastet til tross for at de har en lavere inntekt enn gjennomsnittet.

«Fra bunnen av» -entusiastene: kvinner eller eldre som har gode matlagingskunnskaper og sløser ikke. De er opptatt av miljøet og kaster derfor lite mat.

 De mat-likegyldige er ofte unge menn som spiser mye ferdigmat, de kaster mest av alle gruppene og har lav kunnskap om mat og er lite opptatt av å redusere matsvinn.

Gourmetene er opptatt av kvalitet og spiser lite ferdigmat. De er gjerne veletablerte og ikke så opptatt av pris. Matengasjementet er ganske høyt.

 

La oss bryte noen mønster:

Jeg synes at det ville være spennende å utfordre de i familien som ikke er så glad i å lage mat, og finne ut hva som kan motivere.

Jeg kjøper økologisk mat og lager mye fra bunnen av, men spiser også ferdig mat innimellom.

Det ville ikke fungert bra om jeg ikke laget mat selv, kroppen sier så tydelig ifra, og da må jeg velge annerledes.

Hvordan jeg føler meg leder meg til det kostholdet som gir meg de beste forutsetningene for å være frisk og glad.

Økt fokus på at med riktig ,persontilpasset mat og nok bevegelse så blir helsa vår bedre.

 

 

Almli, Valerie Lengard, (2021)., Nordmenn kan deles inn i fem forbrukergrupper. Er du «gourmeten» eller «tilbudsjegeren?». Aftenposten Viten.

Del gjerne 🙂