grethesvinsoy-potet-sellerisuppe

Potet og sellerisuppe

Jeg synes at rotgrønnsaker er et godt alternativ når jeg skal lage suppe.

Her har jeg valgt å benytte sellerirot, persillerot og mandelpoteter som er melne, dvs at de koker lett i stykker og det passer bra i denne sammenheng der alt skal kjøres til en jevn puré til slutt.

Rotgrønnsaker dyrkes her i landet, er rimelige og har lang holdbarhet i kjøleskap.

Det som er spesielt med purésupper er at de jevnes av en eller flere av ingrediensene som suppa er laget av. I dette tilfellet er det stivelsen i potetene som tykner suppa. Fordelen er at det er enkelt å lage og at det ikke er nødvendig å tilsette noen form for jevning. Dette er en fin suppe for deg som foretrekker mat uten gluten og melk. Suppa er mild på smak og den er veldig god å spise som den er, men ønsker du litt mere smak eller farge så har jeg funnet noen forslag til deg her.

INGREDIENSER

  • ½ dl valgfri olje. Jeg benytter som regel oliven- eller rapsolje.
  • 1 løk ca. 160 gram.
  • 1 liter vann.
  • 2 terninger grønnsaksbuljong. Du kan gjerne benytte kylling buljong som ofte inneholder mere salt, men gir en fyldig og god smak.
  • 400 gram poteter vaskes, skrelles og kuttes i grove biter. Det er ikke nødvendig å være så nøye med hvordan bitene ser ut fordi det hele skal kjøres jevnt med stavmikser til slutt uansett.
  • Sellerirot 200 gram, vaskes, skrelles og kuttes i grove biter
  • Persillerot 150 gram vaskes, skrelles og kuttes i grove biter.
  • ¼ ts hvit pepper Du kan gjerne benytte svart pepper. Det blir da svarte prikker i suppa, men er helt ok.
  • ½- 1 ts salt om nødvendig.

Uten gluten og melk.

TILBEREDNINGSMÅTE

  1. Tilsett oljen og den skrelte og oppkuttede løken i en kjele.

  2. Fres løken til den er myk.

  3. Deretter heller du vannet i kjelen og tilsetter buljongterningene, potetene, sellerirot og persillerot.

  4. Det hele kokes til alt er mykt. Bruk stavmikseren til suppa er helt jevn.

  5. Smak til med salt og pepper.

TIL SERVERING

  • Purre rå, finsnittet. Vær oppmerksom på at det blir en rå løksmak og barn er ikke alltid så begeistret for det.

  • Bacon i terninger, sprøstekt og hakket bladpersille. 

  • Sjampinjong i skiver, stekt i smør eller olje og krydret med litt salt og pepper.

  • Chips av rotgrønnsaker finnes i en del dagligvarebutikker.

Del gjerne 🙂