
Potet og sellerisuppe
Jeg synes at rotgrønnsaker er et godt alternativ når jeg skal lage suppe.
Her har jeg valgt å benytte sellerirot, persillerot og mandelpoteter som er melne, dvs at de koker lett i stykker og det passer bra i denne sammenheng der alt skal kjøres til en jevn puré til slutt.
Rotgrønnsaker dyrkes her i landet, er rimelige og har lang holdbarhet i kjøleskap.
Det som er spesielt med purésupper er at de jevnes av en eller flere av ingrediensene som suppa er laget av. I dette tilfellet er det stivelsen i potetene som tykner suppa. Fordelen er at det er enkelt å lage og at det ikke er nødvendig å tilsette noen form for jevning. Dette er en fin suppe for deg som foretrekker mat uten gluten og melk. Suppa er mild på smak og den er veldig god å spise som den er, men ønsker du litt mere smak eller farge så har jeg funnet noen forslag til deg her.
INGREDIENSER
- ½ dl valgfri olje. Jeg benytter som regel oliven- eller rapsolje.
- 1 løk ca. 160 gram.
- 1 liter vann.
- 2 terninger grønnsaksbuljong. Du kan gjerne benytte kylling buljong som ofte inneholder mere salt, men gir en fyldig og god smak.
- 400 gram poteter vaskes, skrelles og kuttes i grove biter. Det er ikke nødvendig å være så nøye med hvordan bitene ser ut fordi det hele skal kjøres jevnt med stavmikser til slutt uansett.
- Sellerirot 200 gram, vaskes, skrelles og kuttes i grove biter
- Persillerot 150 gram vaskes, skrelles og kuttes i grove biter.
- ¼ ts hvit pepper Du kan gjerne benytte svart pepper. Det blir da svarte prikker i suppa, men er helt ok.
- ½- 1 ts salt om nødvendig.
Uten gluten og melk.
TILBEREDNINGSMÅTE
-
Tilsett oljen og den skrelte og oppkuttede løken i en kjele.
-
Fres løken til den er myk.
-
Deretter heller du vannet i kjelen og tilsetter buljongterningene, potetene, sellerirot og persillerot.
-
Det hele kokes til alt er mykt. Bruk stavmikseren til suppa er helt jevn.
-
Smak til med salt og pepper.
TIL SERVERING
-
Purre rå, finsnittet. Vær oppmerksom på at det blir en rå løksmak og barn er ikke alltid så begeistret for det.
-
Bacon i terninger, sprøstekt og hakket bladpersille.
-
Sjampinjong i skiver, stekt i smør eller olje og krydret med litt salt og pepper.
-
Chips av rotgrønnsaker finnes i en del dagligvarebutikker.