
Middelhavsgryte
Denne fiskegryten består av en saus med mange gode og sunne grønnsaker samt krydder som løfter smaken.
Etter at du har laget ferdig sausen så tilsetter du fisk, reker, scampi og skjell som du liker og/eller det som er lett tilgjengelig. Du kan velge å bruke forskjellig fisk eller en kombinasjon av fisk, og skalldyr. Det fungerer også helt fint om du velger å benytte 900 gram av en enkelt sort.
Denne tomatsausen blir aller best om du lar den koke en times tid, men det fungerer også helt fint med kortere koketid. Den passer faktisk også veldig godt til kjøttretter, men velg da kjøtt- el. grønnsaksbuljong. Sausen kan lages ferdig, avkjøles og lagres i kjøleskap i 2 dager før bruk. Benytt en tett boks eller glass med lokk.
INGREDIENSER
-
1/2 ss olivenolje Ekstra Virgin
-
1 løk i skiver
-
2 røde paprika i skiver
-
1 ts fersk revet ingefær
-
3 fedd hvitløk, presses
-
3- 4 laurbærblad
-
1ts røkt paprikapulver
-
1/4 ts cayenne pepper
-
1/2 ts gurkemeie
-
2 dl tørr hvitvin
-
800 g hakkede tomater (ca. 2 bokser)
-
1 ts sukker
-
500 g blåskjell, ferske
-
400 g torskefilet
-
300 g scampi, rå
-
smak til med salt
Krydder og farge
TILBEREDNINGSMÅTE
- Varm oljen i en stor gryte, tilsett løken og fres den til den er myk. Benytt lav varme for å unngå at løken blir brun.
- Tilsett paprika, ingefær og hvitløk og laurbærblad.
- Tilsett tomatene. De innh mye syre som derfor bør balanseres med sukker.
- Tilsett krydderene; røkt paprika, gurkemeie og cayenne pepper.
- Tilsett vannet.
- Småkoke under lokk i minst 15 min. Jeg kokte sausen i 1 time.
- Ta ut laurbærbladene og kjør sausen helt glatt med en stavmikser eller i en food prosessor.
- Kokes med lokk for å unngå at det fordamper for mye vann.
- Fisken deles i skiver på ca 3 cm tykkelse, tilsettes sausen og kokes til den skifter farge- blir lysere.
- Scampi tilsettes og er ferdige når de skifter farge ifra grå/glassaktig til hvit.
- Blåskjell tilsettes til slutt. De er ferdig kokt og skal kun varmes opp.
TIL SERVERING
- Lime i båter.
- Persille en liten håndfull, hakket.
- Brød med sprø skorpe er ekstra godt til denne retten, selv om alle typer brød kan benyttes.
- Oliven smaker også godt til dette.