Lussekatter
20 stykker
INGREDIENSER
- 160 g smør
- 5 dl melk
- 1 pose tørrgjær eller 50 g fersk gjær
- 1,3 liter hvetemel, økologisk (1,5 dl vanlig)
- 1/2 ts salt
- 1,5 dl sukker
- 1 g safran (støtt) eller 1/2 ts malt gurkemeie.
- 1,5 dl rosiner
- 1 egg , sammenpisket til pensling
Kan lages dagen før og settes til gjæring over natta, i kjøleskapet! Så er du klar til en Luciafest i barnehagen.
TILBEREDNINGSMÅTE
- Smelt smøret i en kjele og bland i melken.
- Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle; gjær (fersk gjær smuldres ut og løses opp i den lunkne melk/smør blandingen), salt, sukker, hvetemel og safran (eller gurkemeie).
- Tilsett melk/smørblandingen.
- Deigen blandes til den er jevn og smidig og slipper bollen.
- Dekk til bollen med en tallerken, klede eller plast og sett den til heving til den har dobbelt størrelse (ca. 30 min).
- Legg deigen på benken og arbeid den sammen i noen minutter med litt mel under.
- Deigen deles i 20 like store emner.
- Rull ut pølser og form til lussekatter.
- Legg emnene på smurt bakeplate (eller på bakepapir) og pynt med rosiner.
- Dekk til og etterhev i 30 min.
- Pensle jevnt med sammen pisket egg
- Stekes på 225ºC i 5-10 min til de er lysebrune.
- Avkjøles på rist.