Lussekatter

 20 stykker

INGREDIENSER

  • 160 g smør
  • 5 dl melk
  • 1 pose tørrgjær eller 50 g fersk gjær
  • 1,3 liter hvetemel, økologisk (1,5 dl vanlig)
  • 1/2 ts salt
  • 1,5 dl sukker
  • 1 g safran (støtt) eller 1/2 ts malt gurkemeie.
  • 1,5 dl rosiner
  • 1 egg , sammenpisket til pensling

Kan lages dagen før og settes til gjæring over natta, i kjøleskapet! Så er du klar til en Luciafest i barnehagen.

TILBEREDNINGSMÅTE

  1. Smelt smøret i en kjele og bland i melken.
  2. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle; gjær (fersk gjær smuldres ut og løses opp i den lunkne melk/smør blandingen), salt, sukker, hvetemel og  safran (eller gurkemeie).
  3. Tilsett melk/smørblandingen.
  4. Deigen blandes til den er jevn og smidig og slipper bollen.
  5. Dekk til bollen med en tallerken, klede eller plast og sett den til heving til den har dobbelt størrelse (ca. 30 min).
  6. Legg deigen på benken og arbeid den sammen i noen minutter med litt mel under.
  7. Deigen deles i 20 like store emner.
  8. Rull ut pølser og form til lussekatter.
  9. Legg emnene på smurt bakeplate (eller på bakepapir) og pynt med rosiner.
  10. Dekk til og etterhev i 30 min.
  11. Pensle jevnt med sammen pisket egg
  12. Stekes på 225ºC i 5-10 min til de er lysebrune.
  13. Avkjøles på rist.

Del gjerne 🙂