grethesvinsoy-kresne-barn

KRESNE BARN, HVA GJØR VI?

5 enkle tips som får barna til å spise

Vi vil gjøre det beste mulige for barna. Å lære nye smaker tar tid og er ikke alltid så lystbetont, men det må til. Kosten kan fort bli for ensidig hvis ikke.

Det kan bli mye stress og mas for små barn i sånne situasjoner, og vi voksne har vel ikke tålmodighet eller nok kunnskap om dette.

Så, hva bør foreldre vite om barnas smakspreferanser, og hvordan det oppleves å få en ukjent rett servert rett foran seg?

Noe av forklaringen på skepsisen kan være evolusjon, vi spiser helst ikke ukjent mat fordi instinktene våre sier at vi må være forsiktige. Ute i naturen finnes det sopp, bær, urter og annet som er giftige for mennesker. Det er også fint å være klar over at barn kjenner smakene mye bedre enn voksne, og er det mulig å se hva maten er laget av, blir sjansen for å lykkes mye bedre. Det kan også være at» kresne barn» ikke liker visse konsistenser i maten, eller at de har behov for kontroll over situasjonen.

Det kan derfor være en fordel å legge maten separert på tallerkenen i alle fall i en periode; kjøtt for seg, grønnsaker, ris og saus likedan, -gruppere maten rett og slett. De minste barna avledes lett mens du mater de, og kan lures til å spise, men så kommer en fase der de vil bestemme mer selv, og da er det fint å ha gjort grunnarbeidet.

Det er gøy å lag mat med barna!

Meld deg på her for nyhetsbrev


TIPS SOM HJELPER DEG

  1. Det hjelper veldig mye å vite på forhånd hva som blir servert. Gjør en avtale om hvilke råvarer familien skal bruke Det viser seg at vi må venne oss til nye smaker og 10-20 ganger før den blir akseptert er ikke uvanlig, så en gradvis tilvenning til ny mat er det beste, samtidig med at du serverer noe de kjenner ifra før. Variasjon har mange fordeler. Blir kosten for  lite variert, kan innholdet av næringsstoffer  bli mangelfullt og dette kan  igjen gi utslag på den fysiske og kognitive helsen vår. Les mer om sensorikk; læren om hvordan sansene våre stimuleres av syn, lukt, smak, berøring eller hørsel.
  2. Ta barna med på kjøkkenet når de ser maten og er med å lage den spiser de den også. Spis det samme selv og ha en positiv holdning til det barn kopierer de voksnes adferd, og de leser kroppsspråk og ansiktsuttrykk.
  3. Det er ingen grunn til å nærmest starte en a la carte kjøkken hjemme, det hjelper sikkert på kort sikt virker som en god ide der og da å tilby noen annet enn det resten av familien spiser, men jeg kan garantere deg at du vil slite litt med å stoppe denne praksisen.
  4. Et barn maser og prøver å få igjennom viljen sin, og vet de at de klarer det tiende gangen så gir de seg ikke etter ni ganger.
  5. Vise hva du har tenkt til å bruke til middagen og la barna oppleve råvarene med alle sansene sine, selv om vi voksne synes det er å grise med maten. Lite kjennskap til råvarene gir mer avvisning av maten viser undersøkelser. Bruk bilder og alle dine pedagogiske talenter.
  6. Så det er ikke alltid maten som det er noe «feil» med, men tenk også litt på hvordan spiseplassen er hjemme hos deg. Sammenlign med restaurantbransjen som vet nøyaktig hvilke bord som blir fylt opp først, der folk aller helst har lyst til å sitte. Barn bruker lang tid på å spise og behøver ro rundt måltidet, lett å glemme, men sånn er det jo.
Kilder: Front. Psychol., 16 February 2021 | https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.626701

Del gjerne 🙂