grethesvinsoy-besta-maten-til-barna

Hva skal vi gjøre for å få bra mat på bordet?

Ferske og friske grønnsaker, fukt og bær inneholder mange nødvendige næringsstoffer og er levende mat med livskraft.Sett frem en skål med oppskåret frukt, bær eller grønnsaker. Da spiser barne mer av dette, enn om de får et helt eple i hånda. Jeg garanterer at det virker. Har prøvd det ut med mine egne barn og i barnehagene våre. Kan jeg få fruktskål mamma, var en gjenganger hjemme hos oss. Ingen tvil om at barn liker frukt.

Vil du bytte ut noe av det du kjøper inn me økologisk så begynn med appelsinene og druene. De er sprøytet kraftig med plantevernmidler som du ikke vil at barna dine skal få i seg. Hjemmelaget mat er best på alle måter, men komplisert behøver det ikke å være

Sånt skjer når vi lager mat på kjøkkenet;

Skarpe kniver er bra å bruke, de sløve knivene gjør bare så det glipper og kniven sklir til siden og treffer fingrene. Lær barna å holde fingrene som en klo så blir det tryggere. Jeg har enda ikke sett at noen har kuttet seg mer enn at et plaster er nok til å reparere. Men forresten, finn en kniv som ikke er spiss.

Legg et fuktig klut, kjøkkenhåndkle eller papir under skjærebrettet slik at de blir liggende stødig og ikke seiler sin vei.

Barn søler og griser med maten og det er det meningen at de skal gjøre. Det er deres måte å utforske verden på. Kjenne på smaken, konsistens, forskjell på kaldt og varmt, med fingrene og munnen.

Det går bra. De minste får sitte i barnestolen da har de begge hendene frie til å utforske maten. Jeg har erfart at barn glemmer å holde seg fast eller støtte seg når de blir ivrige.

En fin ting å gjøre er å la barna smake nye matvarer gradvis

Det kan hende at du får barnet ditt til å spise fremmed mat den første gangen du introduserer den til dem. Men, her gjelder det å være utholdene fordi det viser seg at smaking 10-18 ganger er mere realistisk. Nå er det jo sånn at det er lett å like søte smaker, sjelden noe problem å få barn til å spise en søt kjeks el.l., men når det kommer til bitre stoffer i feks løk og sure smaker ifra isitron så tar et lengre tid. Barn har jo veldig god smakssans.Ikke fortvil dersom du sitter igjen med en hel kjele med brokkolisuppe og ingen vil ha. Har vært der…

Trikset er å servere en middag som er kjent og som barna har både smakt og sett før. Da kan du samtidig gi en liten smak eller bit av det nye, eller rett og slett legge det ved siden av tallerkenen deres. Det er nok at barna tar feks en oliven på tunga at de spytter den ut etterpå gjør ingen ting. Det teller som en gang 🙂 

Del gjerne 🙂