Foto: Anda Ambrosini

Maten har blitt viktigere…

Friske og ferske råvarer

To av tre oppgir at de har endret matvanene sine i den tiden vi er inne i nå. Naturlig nok så er den største forskjellen at mange tar færre handleturer til butikken. Det er lettere å planlegge når vi har mer tid hjemme, og det viser seg at mange opplever nettopp dette. Det blir laget mer mat fra bunnen av i eget kjøkken og det er virkelig positivt, men tiden vil vise om dette er varige endringer i holdninger og adferd hos den enkelte.

Fordeler med friske og ferske råvarer er at de kjennes igjen i kroppen og fordøyes og utnyttes bedre samtidig som belastningen med mye bearbeidet mat unngås. På denne måten vil kropp og sinn komme i balanse og energinivået vil bli høyere. Hver og en av oss kan gjøre en hel del for å minske risikoen for å bli syke og styrke vårt eget immunforsvar.


Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er selve livsgrunnlaget og viktig for vitaliteten. Vitamin C, -D, sink, selen, magnesium samt fiskeolje er viktige i denne sammenhengen. Vil du ikke ta tilskudd av D vitamin og fiskeolje så kan du spise mer fet fisk og berikede melkeprodukter, lever, eggeplomme, sopp.

Det kan også være nyttig å sette seg inn i hvor stor betydning tarmen har for helsen og for et velfungerende immunforsvar. Etter kun noen få dager med endret kost så kan tarmfloraen endre seg og betennelser kan avta. Kostendring er en rask, effektiv og naturlig måte å endre tarmfloraen på. Vi kan forvente oss en roligere mage, høyere energinivå, klarere hud, mindre betennelse, jevnere blodsukker, bedre humør og allmenntilstand.

Kilder Almlie, Valerie Lengard, (2020). 
Bedre mat i koronatiden? 

Del gjerne 🙂